ONLINE SLAAPCOACHING - SLAAP LEKKER!

Slecht slapen accepteren, slapeloosheid loslaten, stoppen met je best doen om te slapen, slapeloze nachten ontspannen voorbij laten gaan…. is dat mogelijk?

Als slaapoefentherapeut kan ik je helpen van je slaapproblemen af te komen in gemiddeld 9 behandelingen. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor jou goed toepasbare aanpak.

Wat kun je verwachten van mij als slaapoefentherapeut?

Ik ga je (lichamelijke/mentale) klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie in kaart brengen. De invloeden van je dag lopen namelijk door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van je slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden je onderliggende redenen van je klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.

Hoe pak ik dit aan?

 • Inzichten hoe je klachten samenhangen met slaapproblemen
 • Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen.
 • Hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-) oefenstof 
 • Cognitief gedragsmatige therapie (volgens J. Beck)
 • ACT training
 • Gezonde copingstijl, dat wil zeggen: “je leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van je slaapprobleem waardoor stress vermindert en je uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door drie Amerikaanse psychologen: Steven Hayes, Kelly Wilson & Kirk Strosahl. Sinds juli 2010 is ACT erkend als een effectief bewezen therapie voor een verscheidenheid aan problemen, bijvoorbeeld angst, depressie en chronische pijn.

Bij ACT leer je op een andere manier met vervelende gedachten, gevoelens, en sensaties om te gaan dan de eerste automatische reactie je ingeeft: oplossen! Het blijkt namelijk dat het gevecht aangaan met gedachten en/of gevoelens (of ze juist proberen te vermijden) er juist vaak voor zorgt dat deze een grotere invloed krijgen op iemands leven. Het alternatief is acceptatie van deze vervelende ervaringen. Niet omdat deze zo leuk zijn, maar omdat je niet wilt dat ze nog meer ruimte innemen in je leven. Met de energie die je overhebt, kun je je vervolgens richten op de dingen die er wel echt toe doen! De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke ervaringen/problemen uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol, vitaal leven.

ACT bestaat uit 6 kernprocessen, die allemaal nauw samenhangen met elkaar en in wezen niet los van elkaar kunnen worden gezien:

Acceptatie

Het gevecht stoppen tegen ongewenste gedachten, gevoelens en sensaties en de bereidheid opbrengen om deze vervelende interne ervaringen de ruimte te geven, ze er te laten zijn.

Defusie

Het gevecht stoppen tegen ongewenste gedachten, gevoelens en sensaties en de bereidheid opbrengen om deze vervelende interne ervaringen de ruimte te geven, ze er te laten zijn.

Zelf als context

Het leren jezelf van een afstand te kunnen bekijken (het observerende zelf), los van je de rollen die invult, en de eigenschappen die je jezelf toedicht.

Hier en nu

Psychisch aanwezig kunnen zijn, bewust stil kunnen staan bij de ervaringen van het moment in plaats van functioneren op de automatische piloot en steeds richten op de toekomt (of het verleden).

Waarden

Op zoek gaan naar datgene wat er echt toe doet voor jou, wat jij als persoon echt belangrijk vindt in het leven: zoals liefde. Het duidelijk krijgen van onze eigen waarden is een essentiële stap voor een zinvol leven.

Toegewijd handelen

Actie ondernemen gericht op datgene wat belangrijk is voor (je waarden) je en je niet laten leiden door je problemen. Kort gezegd: leven naar je waarden door ernaar te handelen.

Deze zes kernprocessen samen zorgen voor psychologische flexibiliteit; het vermogen om aanwezig te zijn, je open te stellen en te doen wat je moet doen. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat je een vitaal leven kan leiden en voorkomt dat je leven in het teken staat van de problemen die je tegenkomt op je pad.

ACT is een ervaringsgerichte therapie. Hoewel de verschillende thema’s theoretisch zullen worden
besproken (gesteund door metaforen), is het ook erg belangrijk om op ervaringsniveau te leren.

DOELGROEP

Onderstaande opsommingen zijn zeker niet compleet maar zijn bedoeld om een beeld te scheppen van de mogelijkheden bij de slaapoefentherapie.

Wanneer je (slaap)problemen ervaart door onderstaande oorzaken ben je aan het juiste adres bij slaapoefentherapie:

 • Stress / spanning
 • Een hoofd vol piekeren
 • Bewegingsarmoede
 • Pijn
 • Overgangsklachten
 • Disbalans in je leven
 • Angst / paniek
 • Ademhalingsproblemen
 • Onzekerheid
 • Moeite met ontspannen
 • Moeite met ontspannen
 • Vaak plassen
 • Inslaap- doorslaap-, vroeg wakker word problemen
 • Concentratieproblemen
 • Overgewicht / snurken
 • Depressie / burn-out
 • Chronisch (onverklaarbare) klachten
 • Na een operatie
 • Eenzaamheid

Slaapproblemen die beter bij het slaapcentrum terecht kunnen zijn:

 • Apneu
 • Restless legs
 • Angstdromen, slaapwandelen en andere nachtelijke onrusten
 • Slaapproblemen met onbekende oorzaak, waardoor er duidelijkheid kan komen met een polysomnografie.

Slaapproblemen waarmee je beter bij de huisarts terecht kunt:

 • Postoperatief (kort erna)
 • Trauma’s (psycholoog / POH-GGZ )

Online slaapcoaching - Slaap lekker!

€ 50,-

Basis

€ 100,-

Compact

€ 50,-

flexibel

VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ)

Vaak is er in de aanvullende pakketten vergoeding mogelijk voor cursussen over ‘leefstijl’, ‘gezondheid’ of ‘preventie’ e.d. Neem hierover contact op met je verzekeraar.

Deze worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor behandelingen oefentherapie Mensendieck. Check je polis om na te gaan hoeveel behandelingen jij in je pakket hebt.

ERVARINGEN

Ik heb rond mijn 21e levensjaar een slaapstoornis ontwikkeld, die zonder duidelijke oorzaak ontstond. Hier heb ik meerdere jaren last van gehad en heb mij erbij neergelegd dat dit voor altijd zou zijn. Mijn huisarts verwees mij door naar de slaapoefentherapie na het horen van mijn klachten na al die jaren. De therapie die ik heb gevolgd bij Sabine was een pittige, maar zeker een hele nuttige ervaring. Ook was de manier van communiceren heel fijn. En nu na 4 jaar slaapproblemen, ben ik er eindelijk van af en kan ik met een gerust hart naar bed.
maurice
Cliënt
Ik kreeg een burn-out, sliep niet meer. Op advies naar Sabine Lemeer voor een intakegesprek. Dit gaf me meteen vertrouwen om hier uit te komen. De behandeling ging van start, het begon met een kleine simpele oefening. Elke keer volgde een andere, logische oefening. Het sloot heel mooi op elkaar aan. Zonder druk, zonder moeten. Daarnaast kreeg ik een cursusboek voor thuis, wat ook weer heel logisch aansloot op mijn behandeling. Ik ben heel blij dat ik de stap naar Sabine heb genomen. Slapen en dus functioneren gaat weer prima!
Renée
Cliënt
Ik had al heel lang slaapproblemen en had er nooit iets mee gedaan omdat ik niet wist dat hier een therapie voor was. Ik ben via via in contact gekomen met Sabine en het voelde direct goed. Ze is laagdrempelig, kon al mijn vragen kwijt zonder oordeel en het tempo van de therapie kon ik zelf sturen. Het heeft er voor gezorgd dat ik weer hele nachten door kan slapen en als ik een keer slechter slaap ik me hier geen zorgen meer over maak. Ik ben super blij met de hulp van Sabine en raad haar iedereen aan
Veerle
Cliënt

LEES MEER INFORMATIE OVER:

Wanneer spreek je van een inslaapprobleem?

Als je opziet tegen het naar bed gaan en onvoldoende vertrouwt op het natuurlijk inslapen ondermijn je het inslapen. Duurt het inslapen langer dan 45 minuten en blijft dit moeilijk gedurende een periode van ongeveer een maand, terwijl je toch echt rust en ontspanning zoekt in bed, dan spreek je van een inslaapprobleem.

Lees verder >>

Wanneer spreek je van een doorslaapprobleem?

Wanneer je moeiteloos inslaapt, maar 1 of meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 45 minuten of langer weer inslaapt, spreken we van een doorslaapprobleem.

Lees verder >>

Het is ongeveer half 4 in de nacht. Je kijkt op de klok…”nee he, weer rond 4-en, nu kan ik niet meer slapen, want dat is altijd zo. Balen, ik kan er net zo goed uitgaan, want anders lig ik toch maar storend te draaien en te keren”. Je probeert het nog even en wordt een half uurtje later weer wakker en je bent het zat.

“Zie je wel, ik wist wel dat het geen zin had om te blijven liggen..”.

Lees meer>>

Wanneer kun je denken aan slaapapneu?

Vooral wanneer je overgewicht hebt, man bent, alcohol gebruikt en rookt, onregelmatige werktijden hebt, misschien ook nog spierverslappers, pijnstillers of slaappillen gebruikt…. dit zijn negatieve factoren.

Je herkent slaapapneu aan:

 • veel en hard snurken.
 • plotseling ophouden met ademen.
 • met een ruk, zwetend en met hartkloppingen weer opnieuw beginnen met ademen en snurken.
 • overdag overmatige vermoeidheid.
 • heel hard werken om de moeheid niet te voelen. “Als ik ga zitten slaap ik”.
 • een klagende partner over nachtelijk snurken.

Lees verder>>

Kun je stoppen met deze (verslavende) slaapmedicatie??

Slaapmedicatie is bedoeld als een ruggesteuntje in emotioneel zware tijden, bij een jetlag of na een operatie om beter te slapen. Deze medicatie is tijdelijk bedoeld, echter zijn er veel slapelozen die er een gewoonte van hebben gemaakt te gaan slapen met slaappillen. Het is niet eenvoudig om hier zelfstandig mee te stoppen. Dit komt door de ontwenningsverschijnselen, die zijn identiek aan het probleem waarvoor je ze bent gaan slikken. Je wordt weer onrustig, piekert, ligt wakker en twijfelt of dit wel goed gaat komen…. Je hebt minder vertrouwen en alleen al daardoor komt er meer lading/spanning op het slapen gaan. Juist hierdoor val je moeilijker in slaap.

Lees verder>>

Zweten ’s nachts; soms is het ongemakkelijk, je kunt je ervoor schamen en soms is het vooral lastig. Overmatig zweten kan om verschillende reden op je pad komen.

 • alleen al de gedachte aan het ‘s-nachts zweten doet het zweet je uitbreken….
 • je bent in de overgang (uiting van hormonale veranderingen)
 • je voelt je ongemakkelijk en het zweet breekt je uit (uiting van onzekerheid en stress).
 • je wordt ’s nachts badend in het zweet wakker (uiting van ademproblemen of angst/paniekgevoel, overbelasting).
 • een vrij onbekende reden is een onregelmatig drinkpatroon overdag. Dus te weinig drinken overdag en overmatig drinken in de avond.

Lees verder>>